Top 10 Beroemde Heksen in de Geschiedenis (2024)

Vroeger beschouwde men een heks als iemand die contact had met de duivel en meestal een kwaadaardige invloed bezat. Vanaf de 13de eeuw begon de Katholieke Kerk daadwerkelijk met het vervolgen en bestraffen van heksen. In de 15de eeuw werd de Inquisitie in het leven geroepen als een kerkelijke rechtbank om ketters (waaronder heksen) op te sporen en te berechten. Vanaf dat ogenblik ontstond er letterlijk een ware ‘heksenjacht’. Tienduizenden onschuldige vrouwen vonden hun einde op de brandstapel. Hieronder een top 10-lijstje van beroemde heksen.

Inhoudsopgave

10. Catherine “La Voisin” Monvoisin

Top 10 Beroemde Heksen in de Geschiedenis (1)

Catherine Deshayes Monvoisin was een beroemde waarzegster die de toekomst voorspelde voor edellieden en high society. Ook het brouwen van afrodisiaca en gifdranken behoorde tot haar specialiteiten. Haar belangrijkste klant was Madame de Montespan, maîtresse van de Franse koning Lodewijk XIV. Catherine Monvoisin organiseerde ook ‘zwarte missen’, waarin baby’s als offer werden gedood.
Catherine Monvoisin werd gearresteerd op 12 maart 1679. Ze werd onder meer beschuldigd van hekserij en stierf op de brandstapel in Parijs op 22 februari 1680. Na haar dood kwam aan het licht dat zij ook betrokken was bij een poging tot vergiftiging van koning Lodewijk XIV.

9. Agnes Sampson

Top 10 Beroemde Heksen in de Geschiedenis (2)

Agnes Sampson leefde in het Schotse plaatsje Nether Keith en werkte als vroedvrouw en genezeres. Zij bezat een grote kennis van geneeskrachtige kruiden en was beroemd om haar geneeskundige kwaliteiten. In het bijgelovige Schotland van die tijd dacht men al snel dat ze bovennatuurlijke krachten bezat. Dat was gevaarlijk in die periode, want heksenvervolgingen waren volop aan de gang. In 1590 trouwde de Schotse koning James VI met Anne, de dochter van de Deense koning. Op de weg terug naar Schotland stak er een hevige storm op, die de boot van Anne bijna deed zinken. Dit voorval was de aanleiding voor een grote heksenvervolging in Schotland. Agnes Sampson werd samen met vele andere vrouwen gearresteerd en ervan beschuldigd om de storm te hebben ‘opgeroepen’. Na dagenlange martelingen werd ze gedwongen om alles toe te geven waarvan ze werd beschuldigd. Ze stierf op de brandstapel. Haar geest zou tot op de dag van vandaag ronddwalen in Holyrood Palace, het koninklijk paleis in Edinburgh.

8. Alice Kyteler

Top 10 Beroemde Heksen in de Geschiedenis (3)

Alice Kyteler was de eerste vrouw die werd beschuldigd van hekserij in Ierland. Alice trouwde tot vier keer toe met welgestelde mannen, die na hun plotse dood hun vermogen nalieten aan Alice. Na de zonderlinge dood van haar vierde echtgenoot vertrouwden zijn kinderen, waarvan Alice de stiefmoeder was, de zaak niet meer. Alice werd ervan beschuldigd haar vierde echtgenoot, en waarschijnlijk ook haar drie vorige echtgenoten, te hebben vergiftigd. Daarnaast verweet men haar het uitvoeren van satanische rituelen en het offeren van dieren aan de duivel. In het jaar 1324 werd ze schuldig bevonden aan hekserij en ter dood veroordeeld. Alice kon echter ontsnappen in de nacht voor haar executie. Er werd nooit nog iets van haar gehoord.

7. Angèle de la Barthe

Top 10 Beroemde Heksen in de Geschiedenis (4)

Het (verzonnen) verhaal van Angèle de la Barthe speelt zich af in het middeleeuwse Toulouse. Ze was een welgestelde edelvrouw die seksuele betrekkingen gehad zou hebben met de duivel himself. Het gevolg daarvan was de geboorte van een duivelse zoon, die het hoofd had van een wolf en de staart van een slang. Dit monster at alleen lijkjes van baby’s. Angèle werd ervan beschuldigd talrijke baby’s uit de omgeving te hebben ontvoerd en gedood.
In 1275 werd ze ter dood veroordeeld voor hekserij. Ze stierf in Toulouse op de brandstapel. Recent onderzoek heeft echter uitgewezen dat haar verhaal waarschijnlijk volledig werd verzonnen door een 15de-eeuwse schrijver.

6. Merga Bien

Top 10 Beroemde Heksen in de Geschiedenis (5)

Tijdens de beruchte heksenprocessen van Fulda (Duitsland) die plaatsvonden van 1603 tot 1606, liet de prins-abt Balthasar von Dernbach niet minder dan 250 onschuldigen executeren. De welgestelde Merga Bien was waarschijnlijk het bekendste slachtoffer. Zij werd beschuldigd van het doden van haar tweede man en haar kinderen. Men beweerde ook dat ze had deelgenomen aan een heksensabbat en zwanger was van een kind van de duivel. Ze werd gedwongen om deze beschuldigingen toe te geven en vond in 1603 de dood op de brandstapel.

5. Mother Shipton

Top 10 Beroemde Heksen in de Geschiedenis (6)

Ursula Southeil, beter gekend als ‘Mother Shipton’, is een figuur uit de Engelse folklore. Zij zou de dochter geweest zijn van een tienermoeder die in 1488 op 15-jarige leeftijd het leven schonk aan Ursula. Ze was een misvormd kind en erg lelijk. Ursula werd beschouwd als een zonderling meisje. Ze werd al snel bestempeld als een heks met duivelse krachten. Ze had één belangrijke gave: het voorspellen van de toekomst. Zo zou ze de grote brand in Londen (1666) en de ondergang van kardinaal Wolsey (1529) voorspeld hebben. Ursula Shipton zou rond 1561 begraven zijn in ongewijde aarde. Het is echter nooit bewezen dat Mother Shipton daadwerkelijk heeft bestaan.

4. Maret Jonsdotter

Top 10 Beroemde Heksen in de Geschiedenis (7)

Maret Jonsdotter was een van de eerste vrouwen die tijdens het grote Zweedse heksenproces ‘Het Grote Lawaai’ (‘Det Stora Oväsendet’, van 1668 tot 1676) werd veroordeeld en op de brandstapel stierf. Dit was het begin van een nog nooit geziene heksenvervolging in Zweden, die uiteindelijk 280 vrouwen het leven kostte. Maret Jonsdotter werd er in 1669 van beschuldigd om een man bereden te hebben alsof hij een paard was, op weg naar het legendarische eiland Blockula, waar de duivel woonde en heksensabbatten hield. Ook zou ze op koeien naar Blockula gereden zijn en deze geslacht hebben als offer voor de duivel. Maret ontkende alle beschuldigingen en kon volgens de toenmalige wetten van het Zweedse gerecht niet ter dood veroordeeld worden. Dat gebeurde uiteindelijk wel in 1672, waarbij Maret eerst werd onthoofd en daarna verbrand op de brandstapel.

3. Marie Laveau

Top 10 Beroemde Heksen in de Geschiedenis (8)

De Creoolse vrouw Marie Laveau werd in 1794 geboren in New Orleans. Ze werkte als kapster maar ontwikkelde een enorme belangstelling voor voodoo. Ze bracht het zelfs zo ver dat ze werd uitgeroepen tot Voodookoningin van New Orleans. Ze had duizenden aanhangers. In 1874 woonden zelfs 12000 mensen een van haar voodooceremonieën bij. Ook haar dochter praktiseerde voodoo.
In die tijd was er geen sprake meer van heksenvervolgingen. Marie Laveau stierf vredig in 1881. Haar dochter erfde de titel van voodookoningin.

2. Agnes Waterhouse

Top 10 Beroemde Heksen in de Geschiedenis (9)

Agnes Waterhouse is een van de beroemdste Engelse heksen. Tijdens haar proces gaf ze toe dat ze de duivel aanbad, mensen vervloekte en zelfs mensen vermoordde met zwarte magie. Ze werd daarbij geholpen door haar kat, die Satan heette. In 1566 werd ze aangeklaagd wegens het veroorzaken van een mysterieuze ziekte bij een man die kort daarna overleed. Men beschuldigde haar ook van het doden van vee en het verspreiden van ziekten door tovenarij. In 1566 werd Agnes opgehangen. Dit was het begin van vele executies van vermeende heksen in Engeland.

1. De heksen van Salem

Top 10 Beroemde Heksen in de Geschiedenis (10)

De heksenprocessen van Salem (in Massachusetts, Verenigde Staten) gingen de geschiedenis in als een schoolvoorbeeld van onrechtvaardigheid en paranoia. Toen in 1692 twee jonge meisjes uit Salem zich vreemd begonnen te gedragen, met allerlei dingen gooiden, voortdurend gilden en onnatuurlijke lichaamshoudingen aannamen, kwam de lokale dokter tot de diagnose ‘bezetenheid’. Dit leidde al snel tot de aanhouding en opsluiting van meer dan 200 personen die beschuldigd werden van hekserij. Na de processen werden 19 veroordeelden opgehangen, terwijl velen stierven tijdens hun gevangenschap. Het zou nog tot in 1954 (!) duren tot de Amerikaanse overheid de beschuldigden van alle blaam zuiverde.

Top 10 Beroemde Heksen in de Geschiedenis (2024)

FAQs

Wie was de eerste heks? ›

Het is onbekend wie de allereerste heks was, maar één ding is zeker: de eerste heks of tovenaar leefde héél lang geleden. Uit oude wetboeken als de code van Hammurabi (circa 1.780 voor Christus) blijkt dat tovenarij toentertijd al flink werd bestraft. Heksen en tovenaars werden in het water gegooid.

Waar is de laatste heks verbrand? ›

Zonder de mogelijkheid om bekentenissen af te dwingen, daalde het aantal zaken tegen heksen gestaag. De laatste officiële heksenverbranding van Europa vond in 1782 in Zwitserland plaats. Toen stond de teller op 50.000 verbrande vrouwen en mannen.

Hoeveel vrouwen zijn als heks verbrand? ›

De heksenvervolging heeft tussen circa 1450 en 1750 grote delen van Europa in haar greep gehad en vele tienduizenden slachtoffers geëist. De meeste schattingen lopen uiteen van 30.000 tot 60.000 geëxecuteerden waarvan ongeveer 80% vrouwen.

Hebben heksen vroeger bestaan? ›

In de middeleeuwen wisten ze het zeker, zeker tussen 1450 en 1650: Heksen bestaan echt. Als je toen een heks werd genoemd, nou, dan was je je leven niet zeker. Als je werd beschuldigd van hekserij, dan was de kans groot dat je werd verdronken.

Hoe noem je een mannelijke heks? ›

Een warlock is het mannelijk equivalent van een heks. In de Schotse hekserij was warlock een synoniem voor tovenaar. In de Amerikaanse televisieserie Charmed komen warlocks voor, voorgesteld als behorend tot een fictief kwaadaardig ras.

Hoeveel heksen vermoord? ›

Vrouwen wel oververtegenwoordigd bij heksenjachten

Niet alleen vrouwen werden van hekserij beschuldigd. Naar schatting zijn er in Europa zo'n vijftig- tot zestigduizend mensen als heks vermoord en 75 tot 80 procent daarvan was vrouw.

Waren heksen altijd vrouwen? ›

Tussen 1427 en 1782 werden tussen de dertigduizend en zestigduizend mensen geëxecuteerd wegens verdenking van hekserij. Nog vele anderen zijn voor het gerecht gedaagd. Hoewel het een feit is dat het merendeel van hen vrouw was, werden er wel degelijk mannen geëxecuteerd.

Wat is een witte heks? ›

Een heks is volgens het volksgeloof iemand, meestal een vrouw, van wie men denkt dat ze over toverkrachten beschikt. Als ze die gebruikt voor iets goeds is het een witte heks, en anders is het een zwarte heks. In sprookjes is het meestal een valse vrouw die anderen kwaad doet.

Waren er ook mannelijke heksen? ›

Mannelijke heksen bestonden volgens tijdgenoten ook, maar zij vormden dus een minderheid. Wel verschilden de sekseverhoudingen per gebied. In onder meer Rusland en IJsland waren de meeste heksen juist man.

Wat haten heksen? ›

Echte heksen zien er uit als doodnormale mensen. Een echte heks haat kinderen, met een roodgloeiende helse haat, die roodgloeiender en helser is dan welke haat jij ook zou kunnen bedenken.

Hoe zwaar moet je zijn om geen heks te zijn? ›

Men bedacht dat een heks wel heel licht moest zijn om te kunnen vliegen op haar bezemsteel. Op de waag werd de verdachte daarom publiekelijk op het marktplein gewogen. Woog ze zoveel als haar lengte en lichaamsbouw deed vermoeden, dan kreeg ze een certificaat. Hierin werd bevestigd dat ze geen heks was.

Waar vonden de meeste heksenvervolgingen plaats? ›

De heksenvervolgingen die zaterdag in Nederland zijn herdacht, vonden het meest plaats tijdens de 17de eeuw in het huidige Zwitserland en Zuid-Duitsland. De heksenjacht in Europa kostte aan zeker 16 duizend mensen het leven, blijkt uit onderzoek van Amerikaanse economen.

Hoe weet je dat je een heks bent? ›

Heks zijn is geen hobby of interesse, het is een levensstijl waarbij alles met elkaar verbonden is. Een heks is één met de natuur, één met zichzelf, heeft een haarscherpe intuïtie en weet hoe ze (soms bovennatuurlijke) krachten kan gebruiken.

Wat drinken heksen? ›

Heksenthee is zwarte thee en houdt van 100 graden qua temperatuur. Die temperatuur gebruik je dus ook voor de vlindererwt-bloesem. Je brouwt de thee in hetzelfde glas. (Natuurlijk kun je de tisane en de thee ook afzonderlijk van elkaar drinken.)

Waar kun je heksen bestaan niet kijken? ›

Heksen Bestaan Niet - Kijk nu online bij Pathé Thuis.

Hoe is de heksenjacht ontstaan? ›

In het jaar 1326 begint de paus met het veroordelen van heksen en roept hij op om heksen te vervolgen. Dan beginnen de heksenjachten. Vaak begint de beschuldiging van een heks wanneer er iets vervelends gebeurt, zoals een slechte oogst of een ernstige ziekte.

Wat is een echte heks? ›

Heksen bestaan echt, maar ze hebben geen bovennatuurlijke krachten en zijn niet gevaarlijk. Een echte heks doet niemand kwaad, leeft volgens de regels van de natuur en zorgt goed voor mens en dier. Margaritha, de heks van Appelscha, laat een wensenritueel en haar brouwsels, drankjes, zalfjes en oliën zien.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 6203

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.