Wat Waren De Salem-Heksenprocessen? | 2024 (2024)

Wat Waren De Salem-Heksenprocessen? | 2024 (1)

De heksenprocessen in Salem, gehouden van februari 1692 tot mei 1693, waren de vele hoorzittingen en vervolgingen van personen die beschuldigd werden van het praktiseren van hekserij in het koloniale Massachusetts. De heksenprocessen resulteerden in de executie van 20-mensen, waaronder 14-vrouwen, waarvan op één na allemaal werden uitgevoerd door op te hangen. Daarnaast stierven vijf anderen, waaronder twee baby's, in de gevangenis. Ondanks het feit dat deze processen de Salem-onderzoeken werden genoemd, werden de eerste hoorzittingen uitgevoerd in verschillende steden, waaronder Andover, Ipswich, Salem, en het dorp Salem in 1692. Het hof van Oyer-and-Terminer hield de beruchte proef in 1692.

Overzicht

In februari 1692 beweerden twee jonge meisjes in het dorp in Salem dat de duivel hen bezeten had. Ze beschuldigden andere dames ook van het beoefenen van hekserij. De beschuldiging verspreidde de angst door de hele stad, en een speciale rechtbank werd gevormd in Salem om de processen af ​​te handelen. De first lady die beschuldigd, veroordeeld en opgehangen werd voor hekserij was Bridget Bishop. 18 volgde meer vrouwen Bridget naar de Gallows Hill en meer dan 150-vrouwen, kinderen en zelfs mannen werden beschuldigd van hekserij. Tegen het einde van september was 1692, de waanzin rond de processen, verdwenen en veranderde de publieke opinie tegenover de zaak tegen de heksenprocessen. Hoewel de rechtbank het vonnis later herriep en de beklaagden werden vrijgelaten en de schadeloosstelling aan hun families werd toegekend, bleef de bitterheid in Salem voortduren. De pijnlijke geschiedenis van de heksenprocessen duurde eeuwenlang.

The Origin of the Salem Witch Trials

Eeuwen vóór de Salem-processen geloofden veel mensen, zowel christenen als andere religies, dat er een krachtig bovennatuurlijk wezen (de duivel) bestond dat de mensen kwaadaardige krachten gaf, zoals de hekserij om anderen pijn te doen in ruil voor loyaliteit jegens hem. Het idee van hekserij verspreidde zich over heel Europa van de 1300s naar de 1600s en duizenden mensen die beschuldigd werden van hekserij werden in Europa geëxecuteerd. Sterker nog, de Salem-processen begonnen toen de waan van European Hitchcraft eindigde. In 1689 begon er een oorlog tussen de Engelse heersers, Mary en William, en de Fransen over de Amerikaanse koloniën die de oorlog van Koning Williams worden genoemd. De oorlog verwoestte delen van Quebec, Nova Scotia en de staat New York, en stuurde de vluchtelingen naar Essex County in Massachusetts en specifiek naar het dorp Salem. De vluchtelingen benadrukten de meeste natuurlijke hulpbronnen in Salem, die een bestaande rivaliteit tussen de families die de rijkdom in de haven beheersen en degenen die van de landbouw afhankelijk waren, verergerden. Een controverse gebrouwen over de 1st geordende predikant van Salem, dominee Samuel Parris en de plaatselijke bevolking haatten hem vanwege zijn zelfzuchtige aard en starre methoden. De dorpelingen geloofden dat de duivel de controverse beïnvloedde.

De eerste gevallen van hekserij

In januari begonnen 1692, Reverend Samuels nicht Abigail Williams (11 jaar oud) en dochter Elizabeth (9 jaar oud) met hysterie-achtig gedrag. De meisjes uitten ongewone geluiden, schreeuwden, gooiden dingen en veranderden zichzelf in vreemde posities. De dokter beschuldigde het gedrag van hekserij. Een ander elf jaar oud meisje genaamd Ann Putnam beleefde soortgelijke afleveringen. Onder de druk van magistraten John Hathorne en Jonathan Corwin gaven de meisjes drie dames de schuld voor het betoveren van hen: Sarah Osborne (een arme dame), Tituba (de slaaf van Reverend Samuel's Caribbean) en Sarah Good (een bedelaar).

Hoe begon de heksenjacht?

In maart begonnen lokale rechters van 1692 de drie dames dagenlang te ondervragen op verdenking van hekserij. Twee van de dames beweerden onschuldig te zijn, terwijl de Caribische slaaf Tituba bekende de meisjes te betoveren. Ze gaf toe dat de duivel haar bezocht en stelde voor dat ze hem diende. Tituba beschreef zelfs de afbeeldingen van de rode kat, zwarte hond en een zwarte man die haar zijn boek aanboden dat ze had ondertekend. Ze gaf ook toe dat andere heksen op zoek zijn om de puriteinen te vernietigen. De rechtbank stuurde alle drie de dames naar de gevangenis. Tituba's bekentenis leidde tot een stroom van vragen en beschuldigingen die resulteerden in het aanrekenen van Martha Corey, die een loyale christen was. Haar arrestatie heeft ertoe geleid dat veel mensen de rechtszaken in twijfel hebben getrokken. De gouverneur beval de oprichting van de Oyer en de Terminer Court om de zaken in de arrondissem*nten Middlesex, Essex en Suffolk te horen en te regelen. De zaak van Bridget Bishop was de eerste zaak die voor de jury werd gehoord en ze werd beschreven als een levend niet-puriteins leven en voor het dragen van vreemde kostuums en zwarte kleding. Ze werd ook ondervraagd over haar vacht die was gescheurd en gesneden. Bisschop beweerde onschuldig te zijn, maar ze werd schuldig verklaard en werd de eerste dame die werd opgehangen omdat ze een heks was. Vijf personen zijn in juli 1692 opgehangen, in augustus nog vijf mensen en in september van hetzelfde jaar nog acht mensen.

De arrestaties uitdagen

Cotton Mather, een predikant, schreef een brief aan het gerecht met de vraag om verdachten niet te veroordelen op visioenen en droomverklaringen, maar de gouverneur ontkende zijn pleidooi. In oktober schreef 3, 1692, Increase Mather, de vader van Cotton Mather en de toenmalige president van Harvard, aan de gouverneur die het gebruik van bovennatuurlijk bewijs in de processen afkeurde. Ten slotte accepteerde de gouverneur het pleidooi, wat resulteerde in de preventie van meer arrestaties, de vrijlating van vele verdachten en de ontbinding van de rechtbank in oktober 29, 1692. De gouverneur creëerde het Hooggerechtshof van Judicatuur, dat slechts drie mensen uit de 56 veroordeelde. Phipps vergaf alle gevangenen die met hekserij waren beledigd in 1963, maar de schade was al geleden. De rechtbank veroordeelde 19-gevangenen om te worden opgehangen, veel mensen veroordeeld voor hekserij stierven in de gevangenis en de rechtbank beschuldigde meer dan 200-mensen ervan heksen te zijn.

The Aftermath

Na de processen en het doodvonnis van onschuldige mensen hebben veel mensen, waaronder rechter Sewall, openlijk de fouten die tijdens de hoorzittingen zijn gemaakt, bekend. In 1697 bestelde de rechtbank een vastendag en bad hij voor het ongeluk van Salem-slachtoffers. In 1702 verklaarden de rechtbanken dat de Salem-onderzoeken onwettig waren en de kolonie een herstelwetsvoorstel doorberekende in 1711, waarin stond dat de goede namen en rechten van de verdachte hersteld waren en dat hun erfgenamen financiële compensatie hebben verleend. Massachusetts verontschuldigde zich officieel voor de tragedie in 1957, meer dan 250 jaar later. De heksenprocessen bedreigden de toenmalige regering van Massachusetts Bay, en het betekende het einde van het puritanisme als de macht in Massachusetts en wantrouwen in de regering. Niet langer zou een gewijde minister de belangrijkste adviseur van de staat zijn, of zou de gouverneur de vertrouwde partner van de wetgevende macht zijn.

Wat Waren De Salem-Heksenprocessen? | 2024 (2024)

FAQs

Wat is er in Salem gebeurd? ›

Via de beruchte heksenprocessen in het Amerikaanse Salem werden 150 mensen opgesloten op beschuldiging van hekserij. In totaal twintig onschuldige vrouwen en mannen in Salem werden gedood, omdat ze schuldig waren bevonden aan hekserij. Dertien vrouwen en zes mannen werden opgehangen. Eén man werd verdrukt.

Hoe verliep het heksenproces? ›

Heksen konden mensen en dieren kwetsen en doden. Zij konden ingrijpen in de natuurlijke gang van zaken (koeien die ineens geen melk meer gaven). Zij hadden invloed op het weer en verstoorden seksuele relaties tussen mensen. Zij deden al deze daden door het uitspreken van een vloek of door fysiek contact.

Waar is de laatste heks verbrand? ›

Zonder de mogelijkheid om bekentenissen af te dwingen, daalde het aantal zaken tegen heksen gestaag. De laatste officiële heksenverbranding van Europa vond in 1782 in Zwitserland plaats. Toen stond de teller op 50.000 verbrande vrouwen en mannen.

Hoeveel heksen zijn er rond 1600 gedood? ›

In Amersfoort kwam er rond 1600 langzaam maar zeker een einde aan de heksenvervolgingen, toen de economie weer wat aantrok en de behoefte aan zondebokken afnam. In totaal zouden er in Europa meer dan 50.000 zogenaamde heksen worden gedood.

Wat stond er in de heksenhamer? ›

Malleus Maleficarum, beter bekend als de Heksenhamer (letterlijke vertaling: de hamer van de opzettelijke kwaaddoensters) is een 15e-eeuws handboek voor de heksenjacht met gedetailleerde ondervraging van heksen en de meest effectieve foltermethoden.

Hoeveel vrouwen zijn als heks verbrand? ›

De heksenvervolging heeft tussen circa 1450 en 1750 grote delen van Europa in haar greep gehad en vele tienduizenden slachtoffers geëist. De meeste schattingen lopen uiteen van 30.000 tot 60.000 geëxecuteerden waarvan ongeveer 80% vrouwen.

Waren heksen altijd vrouwen? ›

Tussen 1427 en 1782 werden tussen de dertigduizend en zestigduizend mensen geëxecuteerd wegens verdenking van hekserij. Nog vele anderen zijn voor het gerecht gedaagd. Hoewel het een feit is dat het merendeel van hen vrouw was, werden er wel degelijk mannen geëxecuteerd.

Waar kregen heksen de schuld van? ›

Honderden jaren lang werd hekserij gezien als kwaadaardig en werden mensen, voornamelijk vrouwen [1], ervan beschuldigd heksen te zijn. Ze kregen de schuld van ongeluk in hun gemeenschap en werden er voor vervolgd.

Hoeveel heksen zijn er vermoord? ›

Niet alleen vrouwen werden van hekserij beschuldigd. Naar schatting zijn er in Europa zo'n vijftig- tot zestigduizend mensen als heks vermoord en 75 tot 80 procent daarvan was vrouw.

Waren heksen echt? ›

In de middeleeuwen wisten ze het zeker, zeker tussen 1450 en 1650: Heksen bestaan echt. Als je toen een heks werd genoemd, nou, dan was je je leven niet zeker. Als je werd beschuldigd van hekserij, dan was de kans groot dat je werd verdronken.

Wat haten heksen? ›

Echte heksen zien er uit als doodnormale mensen. Een echte heks haat kinderen, met een roodgloeiende helse haat, die roodgloeiender en helser is dan welke haat jij ook zou kunnen bedenken.

Hoe kun je zien of iemand een heks is? ›

Heks zijn is geen hobby of interesse, het is een levensstijl waarbij alles met elkaar verbonden is. Een heks is één met de natuur, één met zichzelf, heeft een haarscherpe intuïtie en weet hoe ze (soms bovennatuurlijke) krachten kan gebruiken.

Kan een man ook een heks zijn? ›

Bij het woord 'heks' denk je waarschijnlijk aan oude vrouwtjes met een grote neus vol wratten en borrelende ketels vol magische brouwsels. Maar wist je dat mannen ook heks kunnen zijn? In sprookjes worden heksen meestal neergezet als gemene vrouwen die anderen kwaad doen.

Hoe testen ze vroeger of je een heks was? ›

Om te bewijzen dat iemand een heks was, waren verschillende proeven bedacht. De meest gebruikte proef was de waterproef waarbij de verdachte met handen en voeten aan elkaar gebonden in het water werd gegooid. Als ze bleef drijven was ze te licht en dus een heks.

Wat is een moderne heks? ›

De moderne heks ziet magie niet als tovenarij, maar meer een kracht die vrijkomt door geconcentreerd aan iets te denken. Door in die kracht te geloven kun je de werkelijkheid beïnvloeden. Bij een moderne heks komt er dus geen toverstafje aan te pas.

Wat betekent Salem in de Bijbel? ›

De naam komt van het Arabische woord salaam en het Hebreeuwse woord shalom, wat allebei 'vrede' betekent. De naam komt van het Arabische woord salaam en het Hebreeuwse woord shalom, wat allebei 'vrede' betekent. De naam kan zowel voor jongens en meisjes gebruikt worden.

Waarom dacht men dat vrouwen meer geneigd waren tot hekserij dan mannen? ›

Volgens de Malleus zijn vrouwen vatbaarder voor de duivel omdat ze 'lichamelijk zwakker', 'meer goedgelovig' en seksueler zijn dan mannen, wier fysieke en morele kracht hen in staat stelt om elke duivelse invloed met succes af te weren. Daarom zijn vrouwen veel meer van hekserij beschuldigd dan mannen.

Waar gaat Salem over? ›

Salem speelt zich af in het onstabiele Massachusetts van de 17e eeuw en onthult de werkelijke motieven achter de beruchte heksenvervolgingen in de stad. In de serie ontdekken we de donkere, bovennatuurlijke waarheid die schuilgaat achter de sluier van deze beruchte tijd in de Amerikaanse geschiedenis.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dean Jakubowski Ret

Last Updated:

Views: 6205

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dean Jakubowski Ret

Birthday: 1996-05-10

Address: Apt. 425 4346 Santiago Islands, Shariside, AK 38830-1874

Phone: +96313309894162

Job: Legacy Sales Designer

Hobby: Baseball, Wood carving, Candle making, Jigsaw puzzles, Lacemaking, Parkour, Drawing

Introduction: My name is Dean Jakubowski Ret, I am a enthusiastic, friendly, homely, handsome, zealous, brainy, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.